Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uzun Yol Demeyimi

O

onderpeker

Yeni Üye
Herkese merhaba. 04.08.2026 tarihi itibariyle 1 haftadır 2024 model Legacy SR kullanıyorum. Aracımı 49000 km'de satın aldım. Daha önce elektrikli bir aracım olmadı. Tecrübem ancak kiraladığım elektrikliler ile sınırlı. 1 haftalık kullanıcı iken Bodrum Akyarlar'daki yazlığa doğru 2 yetişkin 1 çocuk (11 yaşında) yola çıktık. Bu yolculuk ile ilgili yaşadığım tecrübeyi aktarmak istedim.

Uyarı: Bundan sonraki metin tamamen gerçek koşulları yansıtmakla birlikte metnin yazımını benim verdiğim bilgiler doğrultusunda yapay zekaya hazırlattım. Aslında büyük çoğunluğunu kendim yazdım ama imla hataları ve genel formatın düzenlenmesi için metnin düzenlenmesini bir yapay zeka aracı yaptı.

2024 Tesla Model Y RWD ile Ankara–Bodrum Uzun Yol Deneyimi: 780 Kilometrede Gerçek Menzil, Şarj ve Maliyet

Elektrikli araca geçmeden önce benim de en fazla merak ettiğim konu uzun yoldu. Şehir içinde elektrikli otomobil kullanmanın ekonomik ve konforlu olacağı zaten belliydi. Fakat iş Ankara’dan Bodrum’a, daha doğrusu Akyarlar’a uzanan yaklaşık 780 kilometrelik bir yolculuğa gelince durum nasıl olacaktı?

Şarj için çok fazla bekleyecek miydik? Yolculuk uzayacak mıydı? Yüksek otoyol hızları ve karşıdan esen kuvvetli rüzgâr menzili ne kadar etkileyecekti? Benzinli aracımla yaptığım yolculuğa göre gerçekten anlamlı bir tasarruf sağlayabilecek miydim?

Ağustos 2026’da bu soruların tamamını yaşayarak cevaplamış oldum.

Araç ve yolculuk bilgileri

Yolculuğu yaptığımız araç:

- 2024 model Tesla Model Y RWD
- 159 kW arkadan itişli versiyon
- Berlin üretimi
- HW4 donanımlı
- İlk tescil tarihi 26 Eylül 2024
- Yolculuk sırasındaki kilometresi yaklaşık 49.000 km

Rota Ankara’dan başlayarak Afyonkarahisar, Denizli, Aydın, Yatağan ve Milas üzerinden Bodrum-Akyarlar’a uzanıyordu. Toplam mesafe yaklaşık 780 kilometreydi.

Yol boyunca sürekli yasal hız sınırlarına uygun şekilde kullandım. Bölünmüş yollarda genel olarak 110 km/s, ilçe ve belde geçişlerinde 70, 82 veya 90 km/s olan mevcut limitlere uydum. Denizli–Aydın Otoyolu’nda ise hız sınırı 140 km/s olduğu için yol çalışmalarının bulunmadığı bölümlerde çoğunlukla 130–140 km/s hızla ilerledim.

Yolculuk planını nasıl oluşturdum?

Yola çıkmadan önce ilk şarj planlamasını ABRP uygulaması üzerinden yaptım. ABRP’de oluşturduğum rotayı Google Maps’e, oradan da Tesla uygulaması üzerinden araca gönderdim.

Böylece bütün rota araç navigasyonunda oluştu. Tesla, güzergâh boyunca hangi şarj istasyonunda duracağımı, istasyona yaklaşık yüzde kaç batarya ile ulaşacağımı ve bir sonraki noktaya varabilmek için ne kadar şarj etmem gerektiğini kendisi hesapladı.

Yolculuk sırasında yaptığım ek şarjlar veya rota değişiklikleri sonrasında planı otomatik olarak güncelledi. Özellikle uzun yolda aracın kalan bataryayı ve varış yüzdesini sürekli yeniden hesaplaması büyük rahatlık sağlıyor.

Ankara’dan yüzde 100 ile yola çıktık

Ankara’dan yüzde 100 batarya ile hareket ettim. Başlangıç şarjının maliyetini ilk etapta yolculuk maliyetine dahil etmedim. Çünkü bataryanın Ankara’ya varmadan önce nerede ve hangi fiyatla doldurulduğunu hesaplamaya katmak sonucu gereksiz şekilde karmaşıklaştıracaktı.

Aracın ilk tahminine göre Afyonkarahisar Özdilek’teki Tesla Supercharger’a yaklaşık yüzde 35 batarya ile ulaşacaktım.

Ancak Sivrihisar TŞOF tesislerinde boş bir hızlı şarj istasyonu görünce, fiyatı Supercharger’a göre daha yüksek olmasına rağmen aracı kısa süreliğine şarja bağladım.

Burada yalnızca 13 dakika kaldım. Bu süre, tuvalete gidip kahve aldıktan sonra araca dönmemiz için geçen normal mola süresiydi. Aracı yüzde 82 seviyesinde şarjdan çıkardım.

Daha fazla beklememin bir anlamı yoktu. Çünkü ilerideki Tesla Supercharger daha uygun fiyatlıydı. Pahalı istasyonda ihtiyacım kadar enerji alıp esas şarjı daha uygun fiyatlı istasyonda tamamlamak daha mantıklıydı.

Afyonkarahisar Özdilek Supercharger

Afyonkarahisar Özdilek’teki Tesla Supercharger’a yüzde 53 batarya ile ulaştım.

Sivrihisar’da aldığım ek enerji hesaptan çıkarıldığında, Tesla’nın başlangıçta verdiği yüzde 35 civarındaki varış tahmininin oldukça isabetli olduğu görülüyordu. Bu, yolculuğun daha ilk bölümünde aracın menzil tahminine güvenebileceğimi gösterdi.

İlk şarj planında burada yaklaşık 16 dakika kalmam ve daha sonra Denizli–Aydın Otoyolu üzerindeki WAT veya ZES istasyonunda tekrar şarj etmem öneriliyordu.

Fakat Özdilek’te zaten uzun süre vakit geçirdik. Ayrıca Tesla Supercharger’ın fiyatı alternatif istasyonlara göre daha uygundu. Bu nedenle aracı burada yüzde 100’e kadar doldurdum. Şarj için beklemedim, hatta biz daha ywmeğimize oturmadan %100 olmuştu. Gittim soketi çıkarıp, arabayı boş bir yere çektim.

Başlangıçtaki kısa Sivrihisar şarjından sonra araç rotayı yeniden hesaplamış ve beni otoyoldaki şarj noktasına yaklaşık yüzde 16 ile ulaşacak şekilde yönlendirmişti. Ancak Afyon’da yüzde 100’e kadar şarj ederek sonraki etap için daha geniş bir güvenlik payı oluşturmuş oldum.

Sarayköy’de WAT şarjı

Afyonkarahisar’dan yüzde 100 batarya ile ayrıldıktan sonra Sarayköy’de bulunan Denizli–Aydın Otoyolu dinlenme tesisine yüzde 33 batarya ile ulaştım.

Bu noktaya gelmeden önce yaklaşık 40 kilometrelik bölümde otoyol hızlarında ilerlemek gerekiyor.

Tesiste hem WAT hem de ZES şarj istasyonu bulunuyordu. Fiyatlar arasında ise ciddi bir fark vardı:

- WAT: 11 TL/kWh
- ZES: 16 TL/kWh

Bu nedenle doğal olarak WAT istasyonunu tercih ettim.

İstasyon 200 kW gücündeydi. Aracı şarja bağladıktan sonra tuvalete gidip kahve aldık. Toplam 28 dakika sonra geri döndüğümüzde batarya yüzde 93’e ulaşmıştı.

Yani burada da şarj için ayrıca beklemedik. Benzinli otomobille yolculuk yaparken zaten vereceğimiz normal dinlenme molası sırasında araç ihtiyaç duyduğu enerjiyi almış oldu.

140 km/s hız ve 34 km/s karşı rüzgâr

Yolculuğun menzil açısından en dikkat çekici bölümü Denizli–Aydın Otoyolu oldu.

Bu otoyolda hız sınırı 140 km/s. Yol çalışmalarının bulunduğu bölümler dışında çoğunlukla 130–140 km/s hızla ilerledim. Ancak aynı anda cepheden yaklaşık 34 km/s hızla kuvvetli bir rüzgâr esiyordu. Bunu aracın enerji ekranında sonradan fark ettim.

Model Y’nin motor gücü ve yol tutuşu nedeniyle rüzgâr aracın gidişini bozmadı. Direksiyonda rahatsız edici bir savrulma veya çekiş problemi hissetmedim. Fakat aerodinamik direnç açısından şartlar oldukça ağırdı.

Saatte 140 kilometre hızla ilerlerken karşıdan 34 kilometre hızla rüzgâr esmesi, aracın yaklaşık 174 km/s seviyesinde bir bağıl hava hızına karşı hareket etmesi anlamına geliyor. Bu nedenle otomobil 140 km/s hızla gidiyor olsa da enerji tüketimi çok daha yüksek hızlarda kullanılıyormuş gibi arttı.

Sarayköy’den yüzde 93 batarya ile ayrıldığımda Tesla navigasyonu Bodrum’a yaklaşık yüzde 16 ile ulaşacağımı tahmin ediyordu. Ancak yüksek hız ve kuvvetli karşı rüzgâr nedeniyle tahmini varış yüzdesi yol boyunca giderek azaldı.

Bir süre sonra doğrudan Bodrum’a ulaşmanın riskli olacağını gördüm ve ek bir şarj molası planladım.

Yatağan Supercharger

Rotayı, kısa süre önce hizmete açılan Yatağan Tesla Supercharger’a çevirdim. İstasyona yüzde 22 batarya ile ulaştım.

Burada da kahve ve tuvalet molası verdik. 180 kW gücündeki şarj cihazında araç yüzde 94 seviyesine ulaştı.

Aslında bu mola, yolculuğa eklenmiş tamamen yeni bir durak sayılmazdı. Önceki yıllarda Yatağan–Milas arasında uğradığımız bir gözlemeci vardı ve zaten bu bölgede mola veriyorduk. Bu kez mola yerimizi değiştirip şarj edebileceğimiz bir noktada durmuş olduk.

Yatağan’dan sonra Akyarlar’daki eve yüzde 65 batarya ile ulaştık.

Üstelik son yaklaşık 150 kilometrelik bölümde tüketimi düşürmeye yönelik özel bir kullanım da yapmadım. Yasal sınırlar içinde fakat oldukça tempolu geldim. Biraz daha sakin kullansaydım eve yaklaşık yüzde 10 daha yüksek batarya ile ulaşmam mümkün olabilirdi.

Bu nedenle Yatağan’daki şarjın tamamı zorunlu tüketim olarak değerlendirilmemeli. Önemli bir kısmı, Bodrum’a vardıktan sonra kullanabileceğim enerji olarak bataryada kaldı.

Benzinli araçtan daha uzun sürmedi

Elektrikli otomobillerle ilgili en yaygın endişelerden biri, uzun yolculukların şarj nedeniyle saatlerce uzayacağı düşüncesi.

Benim deneyimimde böyle bir durum olmadı.

Geçen yıl aynı yolu benzinli otomobille giderken ne kadar durduysak, bu kez de yaklaşık aynı miktarda durduk. Tuvalet, kahve, yemek ve dinlenme molalarımızın süreleri değişmedi. Yalnızca son molanın yeri değişti.

Şarj için aracın başında beklediğimiz ayrı bir zaman olmadı. Aracı şarja bağladık, normal ihtiyaçlarımızı giderdik ve geri döndüğümüzde yolculuğa devam edecek enerjiyi zaten almıştı.

Sonuç olarak Ankara’dan Bodrum’a, benzinli otomobille geldiğimiz süreye yakın bir sürede ulaştık.

Elektrikli otomobil nedeniyle yolculuk uzamadı; yalnızca mola noktaları şarj imkânı bulunan tesislere göre şekillendi.

Autopilot uzun yolda ne kadar faydalı?

Bu yolculukta beni en fazla etkileyen özelliklerden biri Autopilot oldu.

Autopilot, aracı şeridin ortasında tutuyor, ayarlanan hızı koruyor ve öndeki araçla belirlenen takip mesafesini otomatik olarak ayarlıyor. Sürücünün dikkat sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor; ellerin direksiyonda ve dikkatin yolda olması gerekiyor. Ancak yüzlerce kilometre boyunca yapılan küçük direksiyon düzeltmelerini ve sürekli gaz-fren ayarlama yükünü ciddi şekilde azaltıyor.

Bu da yolculuk sonunda hissedilen yorgunluğu belirgin biçimde düşürüyor.

Şimdiye kadar yaptığım en konforlu ve en az yorucu uzun yolculuklardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bununla birlikte Autopilot’un rahatsız edici tarafları da var.

Standart Autopilot kullanılırken sollama amacıyla şerit değiştirdiğimde sistem devreden çıkıyor. Her sollama sonrasında sistemi yeniden açmak ve aracı tekrar istenen hıza ayarlamak gerekiyor. Uzun bir yolculuk boyunca bunu onlarca kez yapmak bir süre sonra gerçekten can sıkıcı hale geliyor.

Bu durum insanı Geliştirilmiş Otopilot veya FSD paketine yönlendiren bir yazılım sınırlaması gibi hissettiriyor.

Bir başka sorun, aracın zaman zaman tabela veya üst geçitlerin altından geçerken ayarlanan hızı aniden düşürmesi oldu. Herhangi bir gerçek tehlike bulunmamasına rağmen birkaç kez belirgin şekilde yavaşladı.

Ayrıca sistem bazı durumlarda gereğinden fazla temkinli davranıyor. Özellikle emniyet şeridinde yola dik veya açılı şekilde bekleyen araçları tehlike olarak algılayıp sert sayılabilecek frenler yapabiliyor.

Bunlar Autopilot’un sağladığı genel konforu ortadan kaldırmıyor, ancak sürücünün sistemi sürekli gözetmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.

Kabin ve aile konforu

Model Y’nin uzun yol konforu yalnızca Autopilot’tan ibaret değil.

Klima yolculuk boyunca çok başarılı çalıştı. Dışarıdaki sıcaklığa rağmen ne bunaldık ne de gereğinden fazla soğuduk. Kabin sıcaklığı son derece dengeliydi.

Aracın genişliği sayesinde hem ön hem de arka koltukta oturanlar rahat etti. Oğlum ilk kez uzun bir yolculuk boyunca arka koltukta uzanarak ve uyuyarak geldi. Daha önce hiçbir otomobil yolculuğunda bu kadar rahat ettiğini görmemiştim.

Bu da arka yaşam alanının ne kadar kullanışlı olduğunu gösterdi.

Bagaj kapasitesi ise bizim gibi çok eşya taşıyan bir aile için büyük avantaj. Ana bagaj, alt bölmeler ve ön bagaj birlikte kullanıldığında neredeyse bütün eşyalar görünmeden yerleşiyor. Araç tamamen dolu olmasına rağmen kabin içinde çanta veya eşya sıkışıklığı yaşamadık.

Şarj maliyeti

Yolculuk boyunca dört farklı noktada şarj yaptım:

1. Sivrihisar TŞOF
2. Afyonkarahisar Özdilek Tesla Supercharger
3. Sarayköy WAT
4. Yatağan Tesla Supercharger

Bu dört şarj işlemi için toplam 1.368 TL elektrik ücreti ödedim.

Ancak Ankara’dan yüzde 100 batarya ile çıkıp Akyarlar’a yüzde 65 batarya ile ulaştım. Dolayısıyla yalnızca yolda ödediğim 1.368 TL’yi 780 kilometreye bölmek, gerçek tüketim maliyetini olduğundan daha düşük gösteriyor.

Başlangıçtaki enerjiyi de hesaba katmak için, varışta bataryada kalan yüzde 65’i dikkate alarak yaklaşık yüzde 35’lik başlangıç enerjisinin maliyetini eklemek gerekiyor.

Bu yüzde 35’lik enerji Tesla Supercharger fiyatıyla yaklaşık 215 TL tutuyor.

Böylece toplam enerji maliyeti:

1.368 TL + 215 TL = 1.583 TL

Toplam mesafe:

780 kilometre

Kilometre başına enerji maliyeti:

1.583 / 780 = yaklaşık 2,03 TL/km

Yani bütün başlangıç enerjisini hızlı şarj fiyatıyla hesaplasam bile Ankara–Bodrum yolculuğunun gerçek enerji maliyeti kilometre başına yaklaşık 2 TL oldu.

Başlangıç şarjı evden veya daha ucuz bir AC istasyonundan yapılsaydı bu değer daha da düşük çıkardı.

BMW ile karşılaştırma

Aynı yolculuğu önceki benzinli BMW X1 aracımla yapsaydım, mevcut yakıt fiyatları ve uzun yol tüketimiyle kilometre başına maliyet yaklaşık 5 TL seviyesinde olacaktı.

Yaklaşık karşılaştırma şöyle:

- Tesla Model Y: 2,03 TL/km
- BMW X1: yaklaşık 5 TL/km

780 kilometrelik yolculukta:

- Tesla’nın enerji maliyeti: yaklaşık 1.583 TL
- BMW’nin tahmini yakıt maliyeti: yaklaşık 3.900 TL
- Yaklaşık tasarruf: 2.317 TL

Başka bir ifadeyle Tesla, yalnızca enerji maliyeti açısından bu yolculukta yaklaşık yüzde 59–60 oranında tasarruf sağladı.

Üstelik bu hesaplamada yolculuğun önemli bir bölümünün 130–140 km/s hızla ve kuvvetli karşı rüzgâr altında gerçekleştirildiğini unutmamak gerekiyor.

Yolculuğun kısa özeti

- Toplam mesafe: 780 km
- Başlangıç bataryası: yüzde 100
- Varış bataryası: yüzde 65
- Yol üzerindeki şarj sayısı: 4
- Yolda ödenen toplam şarj bedeli: 1.368 TL
- Başlangıç enerjisinin tahmini bedeli: 215 TL
- Düzeltilmiş toplam enerji maliyeti: 1.583 TL
- Gerçek kilometre maliyeti: yaklaşık 2,03 TL/km
- BMW X1’in tahmini kilometre maliyeti: yaklaşık 5 TL/km
- Tesla ile sağlanan tahmini tasarruf: yaklaşık 2.317 TL

Sonuç: Elektrikli otomobille uzun yol gerçekten sorun mu?

Bu yolculuktan sonra benim için bu sorunun cevabı netleşti.

Bizim kullanım şeklimizde elektrikli otomobille uzun yol bir sorun değil.

Ailecek zaten yaklaşık iki saatte bir tuvalet, kahve veya yemek molası veriyoruz. Şarj işlemleri de bu molalar sırasında tamamlandığı için ayrıca beklemek zorunda kalmadık. Yalnızca duracağımız tesisleri şarj imkânına göre seçtik.

Buna karşılık çok daha düşük enerji maliyeti, sessiz sürüş, başarılı klima, geniş iç hacim, devasa bagaj kapasitesi ve Autopilot’un sağladığı rahatlık yolculuğun kalitesini ciddi şekilde artırdı.

Yüksek hız, 34 km/s karşı rüzgâr ve tüketim açısından oldukça ağır şartlara rağmen herhangi bir menzil problemi yaşamadık. Araç bizi sürekli bilgilendirdi, şarj planını güncelledi ve gerektiğinde yeni istasyona yönlendirdi.

Üstelik Bodrum’a boş batarya ile değil, yüzde 65 şarjla ulaştık.

Sonuç olarak Ankara–Bodrum yolculuğu, Tesla Model Y’yi tercih etmemizin doğru bir karar olduğunu gösterdi. Benzinli araçla yaklaşık aynı sürede, çok daha düşük maliyetle ve belirgin biçimde daha konforlu bir yolculuk yaptık.

Elektrikli otomobile geçmeden önce uzun yol konusunda tereddüt eden biri olarak söyleyebilirim ki doğru rota ve doğru şarj planlamasıyla mesele, şarj için beklemek değil; zaten vereceğiniz molayı doğru yerde vermekten ibaret.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri