Merhaba İlhan bey
doğru konu başlığı altında yazdığımdan emin değilim o yüzden şimdiden kusura bakmayın
size bir soru sormak istiyorum aracım Model 3 2020 model 2026 yılı itibari ile premium bağlantı aboneliği
artık alamıyorum servisle bağlantıya geçtiğimde bana şöyle bir cevap verdiler yurt dışından alınan araçlara
artık premium bağlantı aboneliği verilmeyecekmiş bu beni çok şaşırttı aracımı da çok seviyorum fakat premium bağlantısız da eksik gibi forumda bu konu ile ilgili bir yazı bulamadım acaba sizin bilginiz var mı kimse bu durumdan şikayetçi değil mi yada tek ben mi alamıyorum bu aboneliği.
cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Maalesef servisin verdiği bilgi
doğru. Aracınız 2020 Model 3, yani Tesla'nın Türkiye'ye resmi olarak giriş yapmasından önce ithal edilmiş bir araç. Tesla'nın küresel politikalarında bu araçlar
"Grey Market" (Gri Pazar / Desteklenmeyen Bölge) olarak sınıflandırılır ve Premium Bağlantı (Premium Connectivity) abonelikleri, orijinal satış pazarının dışına kalıcı olarak çıkarılmış araçlara resmi olarak sağlanmaz.
Tesla'nın resmi
Bağlantı (Connectivity) Şartları ve Yasal Kaynaklar sayfasında, hücresel bağlantı hizmetlerinin aracın üretildiği ve satıldığı coğrafi konuma bağlı olduğu açıkça belirtilir:
"Premium Connectivity features are subject to change and might not be available for all Tesla vehicles depending on hardware and regional location. The cellular or other network needed for Standard or Premium Connectivity is provided by external providers... We're not responsible for any issues with your service that we can't control." Tesla Türkiye, yurt dışı VIN (şasi) numarasına sahip araçları kendi yerel faturalandırma ve abonelik sistemine (Premium Bağlantı için Türkiye profiline) sonradan entegre etmemektedir.
İşin Türkiye'ye özgü yasal bir boyutu da bulunuyor. Aracınızın içindeki yabancı SIM kart/e-SIM, Türkiye'deki operatörler üzerinden "roaming" (dolaşım) yaparak internete bağlanmak zorundadır. Ancak BTK mevzuatına göre bir yabancı SIM kartın Türkiye'de kalıcı olarak dolaşımda kalması yasaktır (belirli bir süreden sonra IMEI bazlı kısıtlama gelir).
Tesla, Türkiye'de resmi satışına başladığı araçlar için bu yasal altyapıyı ve SIM kayıt süreçlerini lokal olarak çözdü. Ancak 2020 model gibi dışarıdan bağımsız getirilen araçlar için servis üzerinden TR uyumlu SIM değişimi veya yerel IMEI kaydı/eşleştirmesi desteği sunmuyorlar.
Aboneliği resmi yollardan alamasanız da, aracın yeteneklerini tamamen kaybetmezsiniz.ü
- Wi-Fi Hotspot (Kişisel Erişim Noktası): Seyahat halindeyken telefonunuzun veya taşınabilir bir 4G/5G modemin internetini araca Wi-Fi üzerinden bağlayabilirsiniz. Bu sayede Spotify, internet tarayıcısı, Netflix/YouTube (park halindeyken) gibi veri tüketen özellikleri kesintisiz kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Eksik Kalacak Özellikler: Wi-Fi üzerinden bağlansanız bile, doğrudan aracın kendi hücresel donanımına ve Premium yetkisine ihtiyaç duyan Canlı Trafik Görselleştirmesi (Live Traffic Visualization) ve Tesla uygulaması üzerinden Sentry Mode (Nöbetçi Modu) kameralarını uzaktan canlı izleme gibi spesifik özellikler maalesef devre dışı kalacaktır.
Özetle; yurt dışı ithal araçlar için uygulanan bu kısıtlama yeni olmamakla birlikte Tesla'nın global standart bir uygulamasıdır ve servis size güncel, resmi prosedürü eksiksiz aktarmış.