Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Apartman ve Sitelerde Elektrikli Araç Şarj Kurulumlarına İlişkin Önemli Değişiklik

ilhan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumlarına ilişkin uygulamada yaşanan tereddütleri giderecek kapsamlı bir değerlendirme yazısı yayımladı.

Söz konusu yazıda, ortak kullanım alanları ile bağımsız bölümlere tahsis edilmiş otoparklarda kurulacak elektrikli araç şarj ünitelerine ilişkin hukuki, teknik ve idari esaslar açıklığa kavuşturulurken; elektrik altyapısının güvenli, sürdürülebilir ve standartlara uygun şekilde işletilmesine yönelik önemli tespit ve değerlendirmelere yer verildi.

Elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde; elektrik dağıtım şirketleri, site yönetimleri, kat malikleri, yatırımcılar ve sektör paydaşları açısından yol gösterici nitelik taşıyan bu değerlendirme, uygulamada birlik sağlanması, bina ve dağıtım şebekesi güvenliğinin korunması ve sürdürülebilir şarj altyapılarının yaygınlaştırılması bakımından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Bir çok elektrikli araç kullanıcısını etkileyecek yazıda öne çıkan hususlar şöyle:
• İkiden fazla bağımsız bölüm içeren yapılarda, ortak alanlarda bireysel ve kontrolsüz şarj istasyonu kurulmasının sistem güvenliği açısından uygun olmadığı değerlendirildi.
• Apartman ve sitelerde şarj altyapısının bireysel çözümler yerine ortak tüketim tesisi yaklaşımıyla, merkezi planlama anlayışı doğrultusunda ve bağımsız abonelik yapısının esas alınması suretiyle oluşturulmasının daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir yöntem olduğu belirtildi.
• Şarj ünitelerinin sayısı ve teknik özelliklerinin belirlenmesinde Otopark Yönetmeliği hükümlerinin dikkate alınması gerektiği ifade edildi.
• Elektrik altyapısının yetersiz kalabileceği yapılarda akıllı şarj ve güç yönetim sistemlerinin kullanılması tavsiye edildi.

Bu kapsamda, şarj altyapısının bina ve yerleşke ölçeğinde planlanması, elektrik kapasitesinin etkin şekilde yönetilmesi ve güvenli işletme koşullarının sağlanmasının önemi vurgulandı.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görüş yazısı kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

1783809344851.png
1783809354714.png
1783809362854.png
1783809376330.png

Konuyu okuyanlar
0 dk

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri